Tips

De foto's kunnen het eenvoudigst worden gemaakt met een digitale camera. De meeste camera's van 3 Megapixel of meer zijn geschikt voor dit doel. Hebt u problemen met het maken van goede foto's van uw glas, dan kunnen de volgende tips van belang zijn:

- Kies bij voorkeur een zonnige dag. Maak echter nooit gebruik van direct zonlicht. De foto wordt dan erg hard met te zware schaduwen.

- Zet, op een lichte plek in de kamer of buiten in de schaduw, een tafel tegen de wand.

- Gebruik een groot wit vel papier als ondergrond en vouw deze op tegen de wand. Zet eventueel een dienblad tegen de muur, waarop het vel met plakband kan worden vastgemaakt.

- Neem de foto's bij voorkeur vanaf een statief. Digitale camera's zijn over het algemeen niet snel en bewegingsonscherpte maakt foto's onduidelijk.

- Gebruik liever geen direct flitslicht. Flitslicht geeft vaak harde schaduwen. Goed omgevingslicht met daarnaast wat toegevoegd flitslicht werkt soms wel goed. Andere kunstmatige lichtbronnen kunnen beter niet gebruikt worden. Vooral de iets goedkopere digitale camera's hebben weinig correctiemogelijkheden voor kunstlicht.

- Zoom voldoende in zodat het object goed in beeld komt en er weinig van de omgeving is te zien.

- Maak meerdere opnames van een object en beoordeel de kwaliteit op de computer. Let vooral op beeldscherpte, kleurweergave en helderheid. Als u weinig ervaring met de computer hebt is het raadzaam om niet te veel aan de foto te corrigeren.

- Verklein de foto tot ongeveer 800 pixels hoog of breed en bewaar het resultaat als JPG (JPEG) met een gemiddelde kwaliteit van 60 (%).

- Geef de foto de naam die past bij de signatuur van het object bv. MT203.jpg

- Zie ook onder Meedoen.